6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentsel dönüşümün önemi bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye’de birçok şehir ve ilçede riskli binalara yönelik çalışmalar hız kazandı. Ümraniye Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmalarına yıllar önce başladı. 2019’da belediye bünyesinde kurulan Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü örnek çalışmalar ortaya koydu. Müdürlük kurulduğu günden beri vatandaşlara ücretsiz ve şartsız olarak kentsel dönüşüm hukuki ve teknik destek hizmeti verdi.
9 bin 324 bina dönüştü
Ümraniye genelinde hem özel hem de kamu kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 9 bin 324 bina ve 34 bin 890 bağımsız birim kentsel dönüşüm çalışmalarına doğrudan dâhil oldu. Son 4 yılda Ümraniye’de evleri kentsel dönüşüme giren vatandaşlara, 6306 sayılı kanun kapsamında 62 milyon 260 bin TL kira ve taşınma yardımı yapıldı.
Ümraniye Belediyesi son olarak, ilçenin çehresini değiştirecek ve diğer ilçelere örnek oluşturacak bir projeyi daha hayata geçirdi. Hekimbaşı Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma ve Komşu Finans Evleri Anahtar Teslim Töreni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleşti.
“Artık dönüşüm zamanı”
Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım yaptığı konuşmada, “Biz; inşa etmeye, imar etmeye ve ihya etmeye talibiz. Bugünkü törenimiz rüştümüzün ispatıdır. 715 hektarlık 6 mahalleyi kapsayan alana sahip, orman vasfında olan ve tapu alma imkânı bulunmayan 2B bölgelerinde vatandaşlarımız tapularına kavuştu. Ardından yaptığımız imar planlama çalışmaları tüm engellemelere ve davalara rağmen 2021 yılında büyük oranda tamamlandı. Artık dönüşüm zamanı. Hekimbaşı Mahallemizde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesi tam 40 bin 270 metrekare alanı kapsıyor. 288 malik ile 85 gün gibi kısa bir sürede 3'te 2 çoğunluk sağlanarak 111 adet riskli yapının yıkımı gerçekleştirildi. Buradaki projemiz 591 adet konut ve 28 adet ticari ünite olmak üzere toplam 619 bağımsız bölümden meydana geliyor” dedi.
“Bütün imkânlarımızı seferber ederek deprem bölgesinin yardımına koştuk”
Başkan Yıldırım, “Tabii bizim buradaki planlamamız daha erken tarihlerdeydi. Şubat ayında yapmayı planladığımız temel atma törenimizi 11 ilimizi etkileyen asrın felaketi nedeni ile erteledik. Bütün imkânlarımızı seferber ederek deprem bölgesinin yardımına koştuk ve Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde 512 konteynerlik bir yaşam merkezi kurduk. Bu kentimizin içerisinde depremzede vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sosyal market, eğitim kültür alanı, mescit, kafeterya, sağlık ocağı, kuaför ve çamaşırhane yaptık. Bu felaket nedeniyle ertelediğimiz temel atma törenimizi yapmak bugüne nasip oldu. Mahallelimize temelini attığımız projemiz bir kez daha hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“Ümraniye'de 32 bin 300 kardeşimizin mülkiyet sorunlarını çözdük ve tapularını teslim ettik”
Törende konuşan Bakan Kurum, “İstanbullular için 500 bini Anadolu'da, 500 bini Avrupa'da olmak üzere toplam 1 milyon yeni yuvamızı İstanbul'un dönüşümü için inşa ediyoruz. Bunun yanı sıra 500 bin konutumuzu da yerinde dönüştürüyoruz. Sizlere, yavrularımıza, evlatlarımıza, gençlerimize söz veriyoruz; bu aziz şehirde tek bir riskli, tek bir güvensiz yapı dahi bırakmayacağız. Milletimiz sıcak yuvalarında, güven içerisinde başını yastığa koymadığı müddetçe biz durmayacağız, başımızı rahat bir şekilde yastığa koymayacağız. Ümraniye'de 32 bin 300 kardeşimizin mülkiyet sorunlarını çözdük ve tapularını teslim ettik. Osmangazi Korusu Millet Bahçemizden katlı otopark ve meydanımıza, atık getirme merkezinden kentsel dönüşüm projelerimize kadar Ümraniye'mizde çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.
“Dudullu Meydanı ve Osmangazi Millet Bahçesi çevresinde yer alan bölgeyi şehircilik açısından yeniden ele alıyoruz”
Konuşmasına müjdelerle devam eden Bakan Kurum, “Ümraniye'mize yine elimiz dolu geldik, müjdelerle geldik. Topağacı'nda 77 bin metrekarelik alana sahip Molla Hüsrev Camii ve Güney Camii çevresinde yürütülen projelerimizde kat karşılığı anlaşma oranını yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkartıyor ve kentsel dönüşümü bu bölgelerde başlatıyoruz.
Kazımkarabekir ve Dudullu'da 10 mahallemizi ilgilendiren 2B alanlarında kentsel dönüşümün önünü açmak için imar çalışmaları yapıldı. Şimdi ada bazında uygulama çalışmalarını başlattık. Hazine mülkiyetinde olan 275 bin metrekarelik araziyi sosyal donatı olarak kullanılmak üzere hibe ediyoruz, uygulamanın önündeki engeli tamamen ortadan kaldırıyoruz. Hibe yapılmasına ilişkin yetki yazısını bu sabah imzaladım. Ümraniye'mize, sizlere hayırlı uğurlu olsun.
İnkılap ve Hekimbaşı'nda bulunan orman vasfını yitirmiş yaklaşık 350 dönümlük alanda vatandaşlarımızın tapu sorunlarını çözüyoruz. Orman kadastro çalışmasını başlattık. Ardından taşınmazlar hazineye devrolacak. İndirim ve uygun taksitlerle tapularınızı veriyoruz. Hekimbaşı Mahallemizde Av Köşkü’nün de bulunduğu araziye tapu malikleriyle görüşeceğiz; vatandaşımıza başka bir yerden hazine taşınmazı önereceğiz. Sultanbeyli'de olduğu gibi tapular hazineye geçer geçmez, hemen aynı indirim ve taksit süreçlerini uygulayacağız. Sizler de tapularınıza sahip olacaksınız. Ardından ister vatandaşımız kendi yapar; isterse bir müteahhit ile anlaşır, isterse de TOKİ eliyle buraları dönüştürebiliriz" diye konuştu.
"Mahkeme süreci aleyhte sonuçlanmış olsa dahi harekete geçeceğiz"
Dumlupınar, Kazımkarabekir, Topağacı, İnkılap, Cemil Meriç ve Ihlamurkuyu'yu kapsayan yaklaşık 1 milyon metrekare alanda devam eden davaların olduğunu hatırlatan Bakan Kurum, "2B kadastrosu yapılamayan parseller var. Mahkemenin sonuçlanmasını takip ediyoruz. Burada oturan vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Mahkeme süreci aleyhte sonuçlanmış olsa dahi harekete geçeceğiz. Tapu maliklerimize başka bir yerden taşınmaz göstereceğiz. Önerimiz kabul edilmeyebilir. O zaman da arazileri hazine mülkiyetine devredeceğiz ve 2B uygulamasıyla indirimlerimizi yapacağız. Tapularınıza süratle kavuşacaksınız. Bu konuda kadastro birimlerimiz çalışıyor. Dudullu Meydanı ve Osmangazi Millet Bahçesi çevresinde yer alan bölgeyi şehircilik açısından yeniden ele alıyoruz. Yerinde dönüşüm yaparak; burada da, sizlere yaraşır yaşanabilir alanlar oluşturacağız. Son olarak, çok yoğun bir nüfusa sahip olan Çamlık’ta şehrin merkezinde bulunan 50 bin metrekare yeşil alanı, malikleri ile anlaşmak suretiyle hazineye kazandıracağız; millet bahçesi olarak sizlerin, Ümraniye'nin İstanbul'umuzun, herkesin İstanbul'unun hizmetine sunuyoruz. Daha güzel bir Ümraniye için çalıştık, çalışıyoruz, çalışacağız. Ümraniye'miz için, İstanbul'umuz için tüm bu müjdelerimiz hayırlı uğurlu olsun diyorum” şeklinde konuştu.
Ümraniye’nin Örnek Kentsel Dönüşüm Projesi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle Hekimbaşı Mahallesi’nde temeli atılan rezerv bölge 40 bin metrekareden oluşuyor. 111 adet riskli binanın yıkıldığı bu alanda 619 bağımsız birim yer alacak. Bunlardan 591’i konut, 28’i de dükkân olacak.
6 kentsel dönüşüm projesinin detayları
Topağacı'nda 77 bin metrekarelik alana sahip Molla Hüsrev Camii ve Güney Camii çevresinde yürütülen projelerde kat karşılığı anlaşma oranı yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkartıldı.
Topağacı, Karabekir ve Dudullu bölgelerinde yer alan hazine mülkiyetinde olan 275 bin metrekarelik arazi sosyal donatı olarak kullanılmak üzere hibe edildi.
İnkılap ve Hekimbaşı'nda bulunan orman vasfını yitirmiş yaklaşık 350 dönümlük alanda orman kadastro çalışması başlatıldı. Ardından taşınmazlar hazineye devredilecek ve buradaki tapu sorunları da en kısa sürede çözülecek.
Dudullu Meydanı ve Osmangazi Millet Bahçesi çevresinde yer alan bölgede şehircilik açısından yeniden ele alınacak. Yerinde dönüşüm çalışması başlatılacak.
2B kadastrosu yapılamayan parsellerde mahkeme süreci aleyhte sonuçlansa dahi tapu maliklerine başka bir yerden taşınmaz gösterilecek. Araziler hazine mülkiyetine devredilecek. Malikler 2B kapsamında indirim ve taksit imkânları ile süratle tapularına kavuşacak.
Çamlık Mahallesi’nde 50 bin metrekare yeşil alan malikleri ile anlaşarak hazineye kazandırılacak. Ve bu alan millet bahçesi olarak Ümraniyelilere hizmet edecek.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.