Türkiye’nin İlk Kutup Bilim Evi olan Tuzla Belediyesi Kutup Bilim Evi’nin açılışına özel düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren eserler, 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan bilim insanları tarafından Antarktika’da sergilendi.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) koordinesinde 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi gerçekleştirildi. Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi’ne yönelik çalışmaların gerçekleştiği sefer kapsamında, Horseshoe Adası’nda Türk Bilimsel Araştırma Kampı kuruldu. Türkiye'nin beyaz kıtadaki geçici üssü olan kampın kurulmasıyla Horseshoe Adası’nda Türk bayrağı göndere çekildi.
3. Ulusal Bilim Seferi ekibi, kampın açılışının ardından Tuzla Belediyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Antarktika konulu resim yarışmasına katılan ve dereceye giren çocukların resimlerini tüm dünyaya sergiledi.
Tuzla Belediyesi Kutup Bilim Evi, Kutup Bölgelerindeki Çalışmalarımızı Anlatan Bir Arşiv Oldu
3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri, İTÜ Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, projeye destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'a teşekkür etti.
Doç. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika’daki çalışmalar ve kutuplar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri Tuzla Belediyesi Kutup Bilim Evi’ne davet etti. Tuzla Belediyesi Kutup Bilgi Evi’nin bir arşiv niteliğinde kurulduğunu belirten Özsoy, “Tuzla Belediye Başkanımız Dr. Şadi Yazıcı’nın desteğiyle Tuzla’da Türkiye’nin İlk Kutup Bilim Evi’ni açtık. Bu Bilim Evi’nde hem bizim daha önceki seferlerimizde giydiğimiz kıyafetlerimiz sergileniyor hem de oradaki canlılara ışık tutacak, aydınlatacak, kutup bölgelerinde hangi tarz canlıların olduğunu gösteren maketler var. Türkiye’nin bugüne kadar yaptığı kutup bölgeleri ile ilgili çalışmaları aktaran çok güzel bir arşiv çalışma oldu. Tuzla Belediyesi Kutup Bilim Evi’nde çocuklarımız gelip bizimle tanışıyor, kutuplar hakkında bilgi alıyor. Çocuklarla buluşmak, o küçük bilim insanlarının gözlerinde o ışığı görebilmek gerçekten çok büyük mutluluk verici. Tuzla Belediye Başkanımız Dr. Şadi Yazıcı’ya bir kez daha teşekkür ederim” dedi.
Eğitim ve Bilim Çalışmalarına Destek Olmaya Devam Edeceğiz
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzlalı çocukların kutuplarla ilgili hayallerinin kutuplarda sergilenmesinin bilime ilgi duyan çocuklara güzel bir örnek oluşturduğunu söyledi. Çocukların sanat eserleriyle bilimsel bir çalışmada yer aldığını vurgulayan Başkan Yazıcı, “3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde ülkemizi temsil eden bilim insanlarına teşekkür ederim. Bu seferin Tuzla adına daha farklı ve özel bir konumu var. Türkiye’nin ilk kutup bilim evi olan Tuzla Belediyesi Kutup Bilim Evi açılışında İlkokullar ve Ortaokullar Arası Antarktika Resim Yarışması düzenledik. Bu yarışmada ilk 3 dereceye giren ve sergilenmeye layık görülen 20 eser, bilim insanları tarafından Antarktika’ya götürüldü ve sergilendi. Bilime meraklı, dünyanın farkında olan bir nesil yetişmesi idealimizde güzel bir organizasyon oldu. Kutuplarda bayrağımızı dalgalandıran, geçici üs kurarak Antarktika’da bir adım daha ileri giden İTÜ Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy ve sefere katılan tüm bilim insanlarına teşekkür ederim” dedi.
Yorum Yazın