‘Yer Yüzü Suretleri’ adlı harita ve gravür sergisi Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde açıldı. Sergiyi gezen ziyaretçiler, İstanbul’un Bizans Dönemi’nden Cuhmuriyet Türkiyesi’ne kadar olan gelişimini harita ve gravürlerle görebilecek.
Mimar Sinan Genim Koleksiyonu’ndan seçme eserlerin yer aldığı sergide orijinal haliyle en eskisi 1836 yılında çizilmiş farklı ölçekler ve farklı dönemlere ait İstanbul harita ve gravürleri yer alyor. Sergiyi vatandaşlarla birlikte gezen Belediye Başkanı Ahmet Cin, “Geçmişten geleceğe gelişim sürecini özellikle gençlerin takip etmesi açısından çok önemli bir sergi” diyerek sanatseverler ve tarih meraklılarını sergiye davet etti.
1800’lü yıllardaki haritacılık teknolojisi şaşırttı
‘Yer Yüzü Suretleri’ adlı harita ve gravür sergisi, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkararak İstanbul’un Bizans Dönemin’nden Cumhuriyet Dönemi’ne olan gelişimine tanık etme fırtası sunuyor. Sergide dikkat çeken nokta ise hiçbir havadan görüş teknolojisi olmamasına rağmen 1800’lü yıllarda çizilen İstanbul haritasının plan olarak günümüz haritalarıyla neredeyse birebir aynı olması. Özellikle Helmuth von Moltke’nin haritaları ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.
74 eserin sergilendiği Yer Yüzü Suretleri Harita ve Gravür Sergisi 27 Nisan’a kadar ziyaretçilere açık olacak.
Yorum Yazın