Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın vizyon projelerinden Eyüp Sultan Tarihi Merkez (ESTAM), her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği dünyanın incisi İstanbul'da yeni örnek bir çalışmayı daha uygulamaya koydu.
Çalışma kapsamında, İstanbul Rehberler Odası'nın (İRO) katkılarıyla, “Eyüp Sultan Tarihi Merkez Rehberliği” tarafından, Eyüp'ün tanıtımı için görev yapacak, yerli yabancı misafirlere A'dan Z'ye Eyüp'ü anlatacak kokartlı profesyonel turist rehberleri için 5 gün sürecek teorik ve uygulamalı özel eğitimler başladı.
Rehberlere 25-29 Eylül tarihlerinde 'Rehberlikte Uzmanlaşma Eğitimleri' verilecek. Katılımcılar 25 ve 26 Eylül 2017 tarihlerinde aldıkları teorik eğitimin ardından, 27-28-29 Eylül 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek gezilerle uygulamalı eğitimler de alacak. Eğitimlerin sonunda 2 Ekim 2017 tarihinde çoktan seçmeli sınava tabi tutulacaklar.
Eğitimler, Başkan Aydın, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Aslı Ceren İnanç ile İRO Başkanı Hakan Eğinlioğlu'nun da katıldığı programın ardından başladı.
“TARİHİ SORUMLULUĞU YERİNE GETİRİYORUZ”
Başkan Aydın açılış programında yaptığı konuşmada; “ESTAM bizim için çok önemli bir çalışma. Eyüp Sultan bizim için çok büyük hazine, değer. Ancak bu değer maalesef yeteri kadar açığa çıkarılamıyor, sunulamıyor, insanlarımız istifade edemiyor. Eyüp'te yönetici olmak bu kıymetleri açığa çıkartma sorumluluğunu doğuruyor inancındayız. Tarihi sorumluluğu yerine getirme adına bu çalışmayı başlattık. Ekim ayında inşaallah kent mobilyaları, zemin döşemeleri, eser ve sokak aydınlatmaları, beraberinde de cephe düzenlemeleri ve alanda fiziki düzenlemelerle start verilecek. Devamında 67 projemiz daha hayata geçirilecek. Sizler de göreceksiniz, trafikte keşmekeşlikten sılyrılacağız, olabildiğinde yayalaştıracağız, sokaklar fizik anlamda daha otantik hale dönüştürelecek, alanda hizmet veren aktörler ciddi bir rehabilitasyona ve standardizasyona sokulacak. Bu sürecin en önemli ayaklarından biri de rehberlik hizmetleri, profesyönel rehberlerimiz eşliğinde alanın tanıtılmaya başlanması. İstedik ki Eyüp Sultan'ımız doğru anlatılsın. 3 rehber arkadaşımız göreve başladı. Esas olan Kültür Bakanlığımızla, odamızla beraber bundan sonra daha profesyonel, daha kurumsal yürümek istiyoruz. Çalışmamız hayırlı olsun.” dedi.
Konuşmaların ardından başlatılan eğitimde ilk gün vakıf, vakıf medeniyeti ve Eyüp'te vakıf yapılar, tekkeler, zaviyeler, imarathaneler anlatıldı.
26 Eylül Salı günü verilecek seminerlerde ise 'Eyüp Sultan'da Taşa İşlenen Medeniyet, Eyüp Sultan'ın Osmanlı'daki Önemi ve Cülus Törenleri, Eyüp Sultan ve İstanbul'a Defnedilmiş Sahabiler, Yangın ve Bostancıbaşı Defterlerinin Mekansal Değişim Açısından Tarihi Coğrafya Belgeleri Olarak Değerlendirilmesi' başlıkları altında konular anlatılacak.
Yorum Yazın