Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 4. Dönem Toplu Sözleşme taleplerini yaptığı basın açıklaması sonrasında Devlet Personel Başkanlığı’na teslim etti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve beraberindeki üyeler 4. Dönem Toplu Sözleşme öncesi taleplerini bildirmek üzere Sağlık-Sen Genel Merkezi önünden Devlet Personel Başkanlığı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Devlet Personel Başkanlığı önüne geldiklerinde taleplerini yaptığı basın açıklaması ile paylaşan Yalçın, kümülatif olarak maaşlara en düşüğü yıllık yüzde 16.60, iki yıllık yüzde 38.52 oranında zam yapılmasını içeren üç alternatifli teklifle masada olacaklarını kaydederek, şunları söyledi:
“Maaşlara en düşük yıllık 16.60, 2 yıllık 38.52 oranında zam yapılmasını içeren üç teklif ile masada olacağız. Birinci alternatifimiz 2018 için birinci 6 ay ve ikinci 6 ayı birlikte ifade edersek yüzde 10+6 zam. 2019 için birinci 6 ay ve ikinci 6 ay dikkate alınırsa yüzde 10+8 zam istiyoruz. İkinci alternatif tedbirimiz; 2018 yılı 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere taban aylığa 75 TL net zam, birinci 6 ay ve ikinci 6 ay 7+7 yüzdelik zam. 1 Ocak 2019’dan geçerli olmak üzere 75 TL taban aylığa net zam, birinci 6 ay ve ikinci 6 ay için yüzde 7+7 oransal zam. 2018 için üçüncü alternatifimiz 1 Ocak 2018’den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam, birinci 6 ay ve ikinci 6 ayı beraber ifade edecek olursak 6+6 yüzde yüzdelik zam öneriyoruz.”
Yalçın, enflasyon farkının 6 aylık dönem sonunda değil gerçekleştiği aydan itibaren yansıtılmasını istediklerini belirterek, kamu görevlilerine büyüme oranının yüzde 50’si oranında refah payı verilmesini talep etti. Gelir vergisi oranındaki artışa dayalı maaş kaybının söz konusu olduğunu dile getiren Yalçın, bunun telafisini istediklerini, kıdem aylığı gösterge rakamının 5 katı artırılmasını, yan ödeme katsayısının ve gösterge rakamlarının yüzde 50 artırımlı uygulanmasını talep etti.
“KAMU GÖREVLİLERİNE EVLENMELERİ DURUMUNDA DÜĞÜNLERİNDE İLK TAKIYI DEVLET TAKSIN İSTİYORUZ”
Yalçın, eş yardımının 219 TL’den 410 TL’ye, çocuk yardımının ise çocuk başına 102 TL olması yönündeki taleplerini bildirerek, “Kamu görevlilerine ilave doğum yardımı ödeneği verilmesini masaya götürüyoruz. Kreş yardımı ödeneğinin hayata geçirilmesini istiyor ve 426 TL kreş yardımı talep ediyoruz. Kamu görevlilerine evlenmeleri durumunda düğünlerinde ilk takıyı devlet taksın istiyoruz; bunun için evlenme yardımı olarak 4 bin 878 TL evlenme yardımını bir kez olmak üzere devlet yapsın istiyoruz” dedi.
Kamu yemekhanelerinde ve kamuya yemek hizmeti alımlarında “helal gıda sertifikası” şartı uygulanmasını ve kamu görevlilerinin yemek ücretlerinde artış yapılmasın istediklerini aktaran Yalçın, “Kamu görevlilerinin ihtiyaçlarını karşılayan kamu yemekhanelerinde helal gıda sertifikası aransın, bize ne ikram edildiğini bilmek istiyoruz. Yemek ücretlerinde artış talep ediyoruz. Kamu görevlilerine 2018 yılı için 200 TL, 2019 yılı için 300 TL nakdi giyecek yardımı yapılmasını ve bundan kamu görevlilerinin tamamını yararlanmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Sözleşmeye ilişkin taleplerin aktarılmasının ardından Yalçın ve beraberindeki üyeler, 4. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerini DPB’ye teslim etti.
(Benan Özben - Nurullah Geylani / İHA)
Yorum Yazın