"Mukaddime Okumaları"nda konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, bazı Tanzimat aydınlarının, "medeniyet" kelimesinin "civilization" kelimesine karşılık kullanıldığı görüşünün aksine bu kelimeyi Farabi ve İbn Haldun'un daha eskiden kullandıklarını söyledi.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, ortaya koyduğu düşüncelerle adını tarihe yazdırmış büyük İslâm düşünürü İbn Haldun'un; tarih, iktisat, sosyoloji ve siyaset gibi birçok sosyal bilim için temel teşkil eden görüşlerini içinde barındıran ünlü eseri "Mukaddime"yi Esenlerliler'e anlatıyor. İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, "Mukaddime Okumaları"nda bu yol gösterici eseri işliyor. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Mukaddime Okumaları"nın üçüncü programında Prof. Dr. Recep Şentürk, "medeniyet" kelimesinin kökeninden söz etti. Programa; Esenler Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Hasan Taşçı ve Nihat Karataş, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu ve Esenlerliler katıldı.
FARABİ DE KULLANDI, İBN HALDUN DA
Bazı Tanzimat aydınlarının, "medeniyet" kelimesinin "civilization" kelimesini karşılamak için çıkarıldığını savunduklarını hatırlatan Prof. Dr. Recep Şentürk, "Bazı Tanzimat aydınlarına göre medeniyet yoktur. Medeniyeti Batı'ya has bir şey diye görerek reddediyorlar. Bu tamamen yanlış. Medeniyet kelimesi İbn Haldun tarafından kelime olarak kullanılıyor. Olsa olsa Batı'daki 'civilization' kelimesi, İbn Haldun'daki 'ümran' ve 'medeniyet' kelimesinin Fransızca'ya tercümesi olabilir çünkü İbn Haldun daha eskidir, 'civilization' daha yeni bir kelime. Hatta İbn Haldun'dan önce Farabi'nin 'İlmü'l Medeni' yani 'Medeniyet Bilimi' diye kitabı var" diye konuştu.
Şentürk, İbn Haldun'un , medeniyetin geçirdiği halleri tasvirle değil tahlille, sebepleriyle anlattığını da sözlerine ekleyerek, O'nu diğer tarihçi ve kendi zamanında yaşayan sosyoloji üzerine kitap yazanlardan ayıranın da bu olduğunu söyledi.
Yorum Yazın