Kartal Belediyesi “Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet’e” Adlı Panele Ev Sahipliği Yaptı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kartal Belediyesi “Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet’e” Adlı Panele Ev Sahipliği Yaptı
Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şubesi işbirliğiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında “Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet’e” konulu panel, Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Tarihçi-Yazar Sinan Meydan ve Gazeteci-Yazar Mustafa Mutlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı panele Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve eşi Feray Öz’ün yanı sıra; Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şube Başkanı Kemal Aslan, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri ve çok sayıda Kartallı vatandaş katıldı.

Tarihçi- Yazar Sinan Meydan panelde yaptığı konuşmada: “Öncelikle Sayın Kartal Belediye Başkanımız Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür etmek istiyorum; bizleri, sizlerle buluşturdukları için. Kanun-i Esasi’ye dayanarak padişah, istibdat düzenini kurdu. Yasa dışı hiçbir şey yapmadı 2. Abdülhamit. Anayasa ile getirdi her şeyi. 30 yıl baskı düzeni ile ülkeyi yönetti. Şimdi de anayasa diye her gün çıkıp konuşuyorlar. Diyorsunuz ki şimdi –Yahu bunun Cumhuriyet ile ne alakası var?- Bu istibdat düzeni kurulduğunda Osmanlı’nın okuyan, eli kalem tutan kesimi, aydınlar, askerler Harbiye’de, Tıbbiye’de okuyan gençler vardı. Bunlar padişahın baskıcı düzenine karşı bir Hürriyet mücadelesine başladı. Bakın Cumhuriyet mücadelesi yok. Hürriyet ilan etmek için uğraşıyorlar. Yazılar yazıyorlar, gazeteler çıkarıyorlar ve toplumu aydınlatmaya çalışıyorlar. Padişah da bunları kovalıyor sürekli olarak. Ama yılmıyor bu aydınlar, Namık Kemal’ler, Ziya Paşa’lar ve diğerleri… Cumhuriyet’ten de bahsediyorlar zaman zaman; ama asıl olarak Hürriyet istiyorlar. Hürriyetleri kısıtlanmış… Mustafa Kemal Paşa, Abdülhamit döneminde Harp Okulu’nda öğrenci o zamanlar. Mustafa Kemal Paşa, Abdülhamit’e karşı bu mücadeleye giriyor. Padişaha karşı istibdat mücadelesi... Abdülhamit döneminde, Abdülhamit’in okulunda arkadaşları ile birlikte onu eleştiriyorlar. Hürriyet mücadelesi veriyor ve mücadele sonrası hapiste yatıyor Mustafa Kemal Paşa... İşte asıl o zaman başlıyor Mustafa Kemal Paşa’nın mücadelesi…” şeklinde Abdülhamit dönemi yasalarına ve o dönem Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere aydın kesimin verdiği mücadeleye ışık tuttu. Sinan Meydan konuşmasının devamında Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni nasıl kurduğunu, hangi mücadeleleri verdiğini detaylı ve akıcı bir dille anlattı.

 

Tarihçi - Yazar Sinan Meydan’ın konuşmasının ardından sözü alan Gazeteci- Yazar Mustafa Mutlu ise bugünün Cumhuriyet’ini katılımcılarla paylaştı. Gazeteci- Yazar Mustafa Mutlu, “-Kartal’ı Seviyorum- diye bir slogan var. Ben artık yarı Kartallı sayılırım. Ben de Kartal’ı ve Kartal halkını seviyorum. Biraz önce gelirken yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Buraya gelirken otobüsten indim ve aradaki yolu yürüyorum.  Önümden de Kartal’ın delisi yürüyor. Adamcağız nereden bulduysa eline bir yufka almış ve kendi kendine konuşarak yürüyor. Ben de net bir şekilde duyuyorum söylediklerini. Şöyle diyor -yufkayı bulduk, buna katık lazım. Katığı bulmak için para lazım. Para için iş lazım. İş için istihdam lazım. İstihdam için fabrika lazım. Fabrika kurulması için ekonominin iyi olması lazım. O da biz de yok. Benim katık yok- bu tekerlemeyi söyleyerek dolaşıyordu. Tanıyanınız vardır belki Kartal’ın delisi bile veli aslında. O yüzden ben de Kartal’ı Seviyorum.” ifadelerini kullandığı konuşmasının devamında Cumhuriyet kazanımlarının nasıl yok olduğu, günümüzde meclis yerine nasıl bir sistemin işletildiği konularıyla ilgili katılımcıları aydınlattı. Ardından panelistler ve katılımcılar, İzmir Marşı’nı ayakta okudu.

Panelin sonunda Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Gazeteci- Yazar Mustafa Mutlu’ya, Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şube Başkanı Kemal Aslan ise Tarihçi – Yazar Sinan Meydan’a plaket takdiminde bulundu. Panelin ardından Sinan Meydan okurlarının kitaplarını imzaladı. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Cumhuriyet'in 100. Yılına Doğru, Toplumsal Barış İçin Anayasa" Paneli Kartal’da GerçekleştirildiÖnceki Haber

"Cumhuriyet'in 100. Yılına Doğru, Toplum...

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkusu Kartal’ın Sokaklarına SığmadıSonraki Haber

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkusu Karta...

Yorum Yazın