İbn Haldun'un Mukaddimesi'nden yola çıkarak, "Mukaddime Okumaları"nda 'devlet' kavramının gerekliliğinden bahseden Prof. Dr. Recep Şentürk, "İslâm'da devlet hem fıkhen hem de aklen zorunludur" dedi.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği "Mukaddime Okumaları"nda konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, İbn Haldun'un ünlü eseri "Mukaddime"yi Esenlerlilere anlatmaya devam ediyor. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Mukaddime Okumaları"nda Prof. Dr. Recep Şentürk, insanın sosyalleşmesinden ve devlet kavramının gerekliliğinden söz etti. Programa; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Hasan Taşçı ve Nihat Karataş, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu ve Esenlerliler katıldı.
MEDENİYET, İSLÂM TARİHİNDE DE VARDI
Medeniyet kelimesinin 19. yy'da icat edilmiş bir kelime olmadığını söyleyen Şentürk, "Farabi, İbn-i Sina ve İbn Haldun tarafından kullanılan bir kelime. İslâm düşünce tarihinde de medeniyet kelimesi kullanılmıştır. İslâm'da medeniyet yok diyenler yanılıyor. Mehmet Akif Ersoy'un bir şiirinden yola çıkarak genel yargıya varmamalıyız, Ersoy başka şiirlerinde medeniyeti över. 'Medeniyet' aynı zamanda 'toplum' kelimesiyle aynı anlamdadır. İbn Haldun'a göre medeniyet toplum hakkında geliştirilen ilim demektir" diye konuştu.
DEVLET OLMAZSA OLMAZ
İbn Haldun'un Mukaddime'si üzerinden insanın sosyal bir varlık olduğu ve 'devlet' kavramının gerekliği konularından söz eden Şentürk şunları söyledi:
"Allah insanları gıdasız yaşayamayacak, aynı zamanda da yiyeceğini bulacak şekilde yaratmıştır ancak tek başına bir kişi kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz. İnsanın hayatını sürdürebilmesi için bir sürü zanaat gerekir, bu yüzden insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için iş bölümü yapmaları gerekir. İnsanların kendilerini vahşi hayvan saldırılarından koruyabilmeleri için de topluluk halinde yaşamaları gerekir. Yeryüzünün inşası ve insanın Allah'ın yeryüzündeki halifesi olma görevini de yerine getirebilmesi için, toplu halde yaşaması gerekir. İslâm'da devlet hem fıkhen hem de aklen zorunludur. İnsanları birbirinden korumak için bir otoritenin olması gerekir çünkü insanların hayvani doğasında düşmanlık ve zulüm vardır. İnsanları vahşi hayvanlardan koruyan silahları birbirlerinden korumak için yetersizdir. Devlet ve insanlar arasında olduğu kadar hayvanlar arasında da düzen ve otorite mevcuttur."
Program sonunda Şentürk, katılımcıların sorularını cevapladı.
Yorum Yazın