İstanbul’da yaşıyorsanız ya da gezmeye geldiyseniz sosyete pazarları olarak bilenen halk pazarlarını mutlaka ziyaret edersiniz. Sosyete pazarları özellikle İstanbullular için vazgeçilmez bir alışveriş kültürüdür.Tişörtlerden montlara, çantadan ayakkabıya kadar geniş bir ürün yelpazesinin bir arada sunulduğu bu pazarlarda her marka ürünü bulmak mümkündür.Eyüp Postası da Göktürk'te her hafta pazar günleri kurulan Göktürk Sosyete Pazarı'nı gezerek esnafla konuştu.GÖKTÜRK SOSYETE PAZARI ESNAFI: PAZARIMIZIN TANITIMI YAPILIRSA FARKLI İLÇELERDEN DE MÜŞTERİLER GELİR
Muhammet Özkaynak:
"Ben 15 yıldır pazarcılık yapıyorum. Genelde kışın tatlı kabağı, enginar, kıvırcık salata tarzı sebze ürünlerini satıyoruz. Burası sosyete pazarı olduğu için daha çok gelir düzeyi yüksek kesime hitap ediyor.
O yüzden ürünler biraz daha kaliteli ve fiyatları da ona göre biraz daha yüksek oluyor. Biz belediyemizin çalışmalarından memnunuz. Pazarımızın kapalı olması da bizim için büyük avantaj"
Ahmet – Gül Çelik:
"Ben Göktürk Sosyete Pazarı'na kurulduğu günden beri geliyorum. Daha önce Nejat Sabuncu İlköğretim Okulu’nun orada kuruluyordu, buraya 2006 yılında geldik. Burada evde hazırladığımız tarhana, salça, tatlı, kurabiye, gözleme gibi kendi mamullerimizi satıyoruz.
Perşembe günleri burada halk pazarı, pazar günleri ise sosyete pazarı kurulur. Pazar günleri ürünler daha kaliteli oluyor; tabii ona göre fiyatlar da biraz değişiyor çünkü daha elit bir tabaka geliyor.
Özellikle giyim eşyaları daha kaliteli oluyor. Onun dışında belediyemizden ricamız tanıtım yapılması konusunda destekte bulunması. Zira halen burada pazar günleri sosyete pazarının kurulduğundan haberi olmayanlar var"
Halil İbrahim Özkaynak:
"Yaklaşık 12 senedir Göktürk Sosyete Pazarı'nda tezgâh açıyoruz. Kışın sebze, meyve, yeşillik tarzı her türlü ürünü satıyoruz. Ürünlerimizin çoğunu kendimiz yetiştiriyoruz.
Buradaki pazarda satılan ürünlerle halk pazarlarında satılan ürünler arasında yarı yarıya fark vardır. Çünkü ürünler daha kaliteli oluyor. Bir de buranın halkı genelde çalıştığı için hafta sonları müşteri potansiyeli daha yüksek oluyor.
Genelde buraya Kemerburgaz, Göktürk ve Arnavutköy tarafından müşteriler geliyor ama iyi bir tanıtımla farklı ilçelerden de gelenlerin olacağını düşünüyorum"
Durmuş Döleker:
"Biz kuruyemiş, ceviz, kayısı, incir tarzı ürünler satıyoruz. Sosyete pazarına dükkânda da sattığımız daha seçmece ürünleri getiriyoruz. Kuruyemiş ve benzeri diğer sattığımız ürünler pahalı olduğu için daha üst tabakanın olduğu pazarları tercih ediyoruz. Buranın dışında Bahçeşehir, Ulus ve Yeşilköy pazarlarına gidiyoruz"
Ünal Akkaya:
"Ben 14 senedir pazarcılık yapıyorum. Genelde triko, kazak, tişörtler, ayakkabı, mont gibi ürünler satıyoruz. Sosyete pazarı olduğu için burada kiralar daha yüksek, dolayısıyla bu fiyatlara da yansıyor. Yıllardır burada olduğumuz için müşterilerimizle güzel, samimi bir iletişimimiz var.
Orta direk dediğimiz orta gelirli vatandaşlara göre bizlerle daha sıkı pazarlık ediyorlar. Pazarımızı seviyoruz. Kapalı olması bizi rahatlatıyor; daha huzurlu, mutlu, temiz ve nezih çalışıyoruz"
Hamit Ovacı:
"Açıldığı günden beri Göktürk Sosyete Pazarı'nda tezgâh açıyoruz. Biz çorap ve benzeri ürünler satıyoruz. Bu pazarlara gelenlerin alım gücü daha yüksek olduğu için bu ürünlere de yansıyor.
Mağazalarda sattığımız ya da ihraç fazlası olan ürünleri getiriyoruz. Buranın dışında Bakırköy'deki sosyete pazarında da tezgâhımız var. Belediyemizin çalışmalarından memnunuz"
Mehmet Güldür:
"Ben iki senedir bu pazarda tezgâh açıyorum. Bizim için müşterinin alım gücü önemli olduğundan buranın dışında Yeşilköy ve Bahçeşehir'de kurulan sosyete pazarlarına gidiyoruz. Diğer semt pazarlarında satılan dökme ürünler bizde yoktur"
Barışhan Ateşeli:
"Ben iki seneye yakın bir süredir buraya geliyorum. Buranın dışında Levent, Bahçeşehir, Erenköy ve Beşiktaş pazarlarına gidiyorum. Daha çok alım gücü biraz daha yüksek olan semtlerde tezgâh açıyoruz. Kışın mont, yazın ise şort, tişört tarzı ürünler satıyoruz.
Fiyatlarımız 50 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Her ne kadar adı sosyete pazarı olsa da pazarlığın yapılmadığı bir pazar ben daha görmedim. Pazarın en büyük olayı zaten pazarlıktır. O yüzden de burada da sıkı pazarlıklar oluyor. Pazarımızı seviyoruz"
Abdullah Uğural:
"Ben bu pazara 12 senedir açıldığından beri geliyorum. Bayan üzerine çanta gibi benzer aksesuar ürünleri satıyoruz. Buraya gelen esnaf grubu olsun, getirilen ürün çeşidi olsun daha kaliteli ve biraz daha özenli.
Pazara gelen müşterilerin maddiyatla ilgili bir sorunu olmadığı için daha iyisini istiyorlar. Doğal olarak da esnaf ona göre ürün getiriyor. Diğer taraftan iyi müşteri gelince esnafın da davranış ve hitap şekli daha düzgün oluyor. Artık bizler buradaki müşterilerle aile gibi olduk.
Çoğu esnaf müşterinin evine sipariş dahi götürüyor. Bu pazarın tek eksiği çok fazla bilinmemesi. Önceden okulun bahçesinde olduğumuz için yoldan geçen herkes görüyor ve geliyordu. Burada öyle bir şansımız yok. O yüzden pazarın bilinirliliğinin artırılması gerekiyor"
Sefa Giray:
"Kurulduğundan beri geliyorum Göktürk Sosyete Pazarı'na. Biz daha çok kazak vb. tekstil ürünleri satıyoruz. Sosyete pazarının semt pazarlarından en büyük farkı kaliteli mal gelmesidir.
Semt pazarlarına insanlar cebinde 50 TL'yle gelir sebzesini meyvesini alır, arttırabilirse 5 TL'ye de bir tişört alıp giderler. Ama bu pazara gelenler alışveriş için ve kaliteli ürün almak için iyi bir parayla gelirler.
Onu da harcar ve giderler. Burası diğer semtlerde kurulan sosyete pazarlarına göre çok fazla bilinmiyor. O yüzden biraz daha tanıtılmaya ihtiyacı var"
Yorum Yazın