İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Gıda sektöründeki ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla geçtiğimiz yıl meyve sebze sektörü için standartların hazırlanmasıyla başlayan "Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyumu" (TÜRKAS), bu yıl da Et ve Et Ürünleri ile Su Ürünleri için gerçekleştirilecek. Bu çerçevede ilgili sektörlerde standartların hazırlanması amacıyla ilk adım atıldı ve Ortak Akıl Konferansları düzenlendi.
stanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan gıda sektöründeki ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü işbirliği ile başlanan çalışma ile gıda sektördeki kayıpların boyutları incelenerek, azaltılması için her sektör için ayrı ayrı Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyumu (TÜRKAS) gerçekleştiriyor.
214 milyar TL’lik gıda israf ediyoruz
Ülkemizde gıda sektöründeki ekonomik kayıpların boyutlarının 2012 yılı verilerine göre, 214 milyar TL olduğu, bu kadar büyük bir değerin üretici-tüketici arasındaki süreçte çöpe gitmekte olduğu biliniyor.
Meyve sebze sektöründeki kayıpların; hasat sırasında %4-12, ürünlerin pazara veya hale taşınması sırasında %2-8, pazara hazırlık aşamasında %5-15, depolama sürecinde %3-10 ve tüketim aşamasında %1-5 olmak üzere toplam -50 arasında olduğu tahmin edilmekte.
Meyve Sebze Standartları Rehberi hazırlandı
Ülkemizin yaşadığı bu büyük ekonomik kayıpları önlemek içim, ilk olarak 2016 yılı içerisinde sebze ve meyvelerin standartlarının belirlenmesi için TÜRKAS Koordineli çalışmalar tamamlandığında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajlara üretim, kullanım şekilleri, ebatları açısından standart getirildi. Taşıma, depolama ve perakende satış noktaları standartları belirlendi.
Et ve Et Ürünleri ile Su Ürünlerine standart gelecek
Et ve Et Ürünleri ile Su Ürünleri için çalışmalara başlandı. Kamu sağlığı, gıda hijyeni, et ve et ürünleri ile su ürünlerinin ambalajlama ve paketleme standartlarını belirlemek, yaşanan sorunları minimuma indirerek ekonomik kayıpların önüne geçip ülkemizin bu alandaki politikalarına destek olmak amaçlanıyor. Konusunda uzman bilim insanları, ilgili sektör paydaşları, yerel yönetimler, kamudaki mevzuat ve uygulamayla ilgili birimlerden temsilciler toplantılar yaptı. Et ve et ürünleri ile su ürünleri sektörleriyle ilgili olarak Çevresel Analiz, Değişimler ve Trendler, PEST Analizi, Ürün ve Ambalaj Kriter Analizi ile Rehber Hazırlama Sürecinin değerlendirildi.
6-7 Aralık 2017 tarihlerinde sempozyumlar düzenlenecek
Bu ön çalışmaların ardından 6-7 Aralık 2017 tarihlerinde Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyumu yapılarak, Et ve Et Ürünleri ile Su Ürünleri sektörlerinde standartlar rehberi hazırlanacak.
Yorum Yazın