Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında hazırlanan “Cumhuriyet’in 100. Yılına Doğru, Toplumsal Barış İçin Anayasa” paneli, Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı panele Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra; Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları; Hüseyin Tozkoparan, Mustafa Fehmi Okay, Cengiz Türkmen, Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri, üniversite öğrencileri ve salonu tıklım tıklım dolduran Kartallı vatandaşlar katıldı.
Yaklaşık iki saat süren panelde Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, anayasanın ortaya çıkışı, kimler için kullanıldığı ve nasıl düzenlenmesi gerektiğinden bahsederek sözlerini şöyle sürdürdü. “Anayasa, insan doğa ilişkilerini düzene bağlamak için toplumsal ihtiyaçlara göre getirilen düzenlemelerdir. Şimdi bu açıdan baktığımız zaman, -anayasa düzenler, anayasa denetler, anayasa yaptırıma ilişkin hükümler koyar- dendiği zaman, anayasanın tekniği başlığı altında kullandığım fiillerin yanında bir de görev yetki ve sorumluluk üçlüsüne değinmek durumundayım. O da esasen yöneticiler için geçerli olan kavramlardır. Üst makamlara çıktıkça yetki ve sorumluluk artar. Yetki, bir görevin ifası için verilir. Ama ben o yetkiyi bakan olarak, başbakan olarak keyfi bir biçimde kullanamam. Mutlaka onun getirdiği sorumluluk ilkesini anayasaya koymak durumundayım. Biz anayasada çok kullanırız denge ve denetim düzeneği… Ama bundan söz edebilmek için görev, yetki, sorumluk üçlüsünün var olması gerekir. Biz Cumhuriyet’in 95. yılında belirli bir anayasa kavramını kullanıyorsak, bu belirli bir tarihsel bikrim sonucu oluşan kavramdır. Yoksa bir anda ortaya çıkan bir kavram değildir. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nde bir anayasadan bahsediyorsak, Tahran’da ya da Atina’da farklı bir şey ifade edebilir. Çünkü oradaki toplumsal yapı farklıdır.” Kaboğlu ardından; Kanuni Esasi, 2. Meşrutiyet, Teşkilatı Esasiye Kanunu, 1961 Anayasası, 1971 Anayasa değişikliği, 1982 Anayasası 1987.1995, 2001, 2004, 2007, 2010 ve 2017 Anayasa değişiklikleri hakkında bilgi verdi. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
Panelin sonunda Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu’na teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu. Plaket takdiminin ardından konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Hocam ben bu yaşıma geldim, henüz –evet- diyebileceğim bir anayasa karşıma çıkmadı. 1982 Anayasasına -hayır- diyebilen yüzde 7’lik dilimdeyim. Sonraki dönemde de evet diyemedim. İnşallah bir gün karşımıza çıkar.” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, panelden sonra katılımcıların kitaplarını imzaladı.
Yorum Yazın