Memleketlerinden baskı ve zulümle göçe zorlanan Kazaklar, Türkiye’ye gelişlerinin 65. Yılında Bağcılar’da düzenlenecek özel bir programla anılacak. Bağcılar Belediyesi ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı’nın ortaklaşa gerçekleştireceği anma etkinliklerinde fotoğraf sergisi ve dombra konseri düzenlenecek. Büyük göçü yaşayanlar yaklaşık 10 yıl süren çileli yolculuğu anlatacak.
Rusya’da rejim değişikliği sonrası zulüm gören Kazaklar, 1930’lu yıllardan itibaren değişik ülkelere kitleler halinde göç etmeye başlamıştı. Yol boyunca saldırıya maruz kalan Kazaklardan hayatta kalmayı başaranlar en yakın ülkelere iltica etti. Türkiye’ye ilk göç ise 1952 yılında ulaşmıştı. Türkiye’ye gelen ve yaklaşık 400 kişiden oluşan 130 Kazak ailesi Bağcılar’a yerleşti.
Bağcılar 15 Temmuz Mahallesi’ne yerleşen ve bugün sayıları 5 bin 500 olan Kazakistanlı muhacirler, başta Hoca Ahmet Yesevi Vakfı olmak üzere kurdukları sivil toplum kuruluşlarıyla kültürlerini yaşatmaya devam ediyor.
“Göç sırasında çekilmiş ve ilk kez gün yüzüne çıkan fotoğraflar yayınlanacak”
Geçmişte yaşanılan dramı unutmamak ve diğer nesillere de aktarmak için 15 Temmuz Mahallesi’nde büyük göçü sembolize eden bir anıt inşa edildi. Türkiye’ye Kazak Göçü, 65. yılında düzenlenecek programla anılacak.
Bağcılar Belediyesi, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından 15 Kasım günü Bağcılar Belediyesi Halk Sarayı’nda gerçekleştirilecek anma etkinliğinde hayatını kaybedenler hatim ve dualarla anılacak. Programda büyük göç sırasında çekilmiş ve ilk kez gün yüzüne çıkan fotoğraflardan oluşan sergi, folklor gösterisi, yöresel yemekler ve dombra konseri de yer alacak. Büyük göçü yaşayanlar yaklaşık 10 yıl süren çileli yolculuğu anlatacak.
Yorum Yazın