Maltepe’de düzenlenen kadın forumu, Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın gerçekleştirdiği kapanış toplantısıyla sona erdi.
Kılıç konuşmasında, Almanya eski Cumhurbaşkanı Johannes Rau’nun sözleriyle kadınlara seslenerek şunları söyledi: “İki tane zincir vardır. Bir tanesi kin, nefret ve savaş zinciri; bir diğer zincir de dostluk, sevgi ve barış zinciri. Bu zinciri kurun” dedi.
“Türkiye’de ve Dünyada Kadın” başlıklı, 15 ülkeden çok sayıda akademisyen, sanatçı, yazar ile Türkiye’den alanında önemli isimlerin katıldığı Maltepe Kadın Forumu sona erdi. Forumunun ikinci gününün son oturumlarında Kapital Medya İçerik Direktörü Alev Kaynak’ın moderatörlüğünde oyuncu Tuba Ünsal ve fütürist, ekonomist ve yazar Ufuk Tarhan söz aldı. “Yaratıcı Endüstriler ve Kadın” başlıklı oturumda konuşan ünlü oyuncu Tuba Ünsal, “Yapımcı olmaya karar verdiğim zaman, oyuncu geçmişimde hep bana atfedilen rollerin klişelerle dolu olduğunu gördüm. Örneğin sarışın kadından iyi oyuncu olmaz dediler, kötü kadın olacaksın. Sonra bu klişelerle hayatıma devam etmek istemediğimi ve çocuklarım olunca seçme şansımın bende olması gerektiğini düşününce, prodüksiyon şirketi kurmak istedim ve kurdum. Medyanın gösterdiği kadını değil de, karşımızdaki kitlenin alabileceği bir şekilde bazı şeyler ortaya koyarsak makro dünyada eleştirel bir aklı oluşturabiliriz. 2 çocuk sahibi, omuzlarında yük olan bir anneyim. 2 ev, 2 araba bırakmaktan daha önemli bir şey bırakmak istiyorum onlara. Biliyorum ki ajitasyonla, TV’lerdeki gibi kadın hikayesi koysak, yani daha az risk alsak olur ama son oynadığımız filmde cinsiyetsiz bir kadını sinemaya taşıdık. Erkek, kadın sevmeyeceksin, insan seveceksin diyen bir kadının diyeceği bir cümle bile birçok şeyi değiştirebilir” dedi. Ufuk Tarhan ise yaratıcılığın belirli bir endüstri, cinsiyet ve alanla sınırlanamayacağını belirterek şöyle konuştu: “Yaratıcılığı şu meslekler, bu alanlarla diye bir kategorizasyona sığdıramayız. Madem iyi bir şeyler olsun diye çalışan bir grubuz; daha iyi bir gelecek için birbirimizden feyz alalım. Gelecekte yaratıcı endüstri, yaratıcı meslek yok. Her şey yaratıcı olmak zorunda. Baştan kendimizi inşa etmek zorundayız. Ben değişmeyeceğim, siz değişin gibi bir seçenek yok. Hepimiz aklımızı kullanıp planlarımızı hayata geçirerek değişeceğiz. Değişmek, değişmeyen tek şey. Dünyanın bu kadar karmaşık olması ve bir türlü belini doğrultamamasının en önemli sebeplerinden biri kadınların bilim ve teknolojide sıfıra yakın olmalarıdır. Kadınlar, bu alandan uzak duruyorlar. Daha iyi gelecek için bilim ve teknolojide en az erkekler kadar aktif ve üretken olmamız lazım.”
NAZAN KESAL: “KADIN KADININ DOSTU OLMALIDIR”
Forumun “Benim Hikayem, Senin Hikayen” başlıklı son oturumunu ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık yönetti. Son oturumda Suriyeli Gönüllü Mülteci Tercümanı Zeynep Yusuf, görme engelli Psikolog Şule Sepin İçli ve oyuncu Nazan Kesal söz aldı. Oyuncu Kesal, “Bizim gibi geleneklerine bağlı toplumlarda kadın olmanın sancısını yaşamışızdır. Coğrafya kaderse eğer biz kadınlara düşen bu kadere boyun eğmemek. Kendimize saygı duymamız gerekiyor. Kadını yok saymak olmaz. Kadının sınırları belli ama erkekler için sınırsız bir özgürlük var. Halbuki insan olarak bakmamız lazım birbirimize. Öğretilmiş bir kadınlık içine doğduğumuz bir şey, kendimizin geliştirdiği bir şey değil. Korku toplumuyuz biz, o kadar çok korku dağları yarattık ki kul psikolojisine giriyoruz. Kendi öykümde bu parametrelerin farkında olarak büyüdüm. Tütün işçisiydim, 22 yaşına kadar tarlalardaydım. Ben kendi kararlarımı savunmakta sorumluyum, el alem ne der diye kimse kadınlara hesap soramaz. Bana da soramazdı zaten. Kasabaları bilirsiniz, kadınlar çalışırken, erkekler çarşıda kahvede oturur, çay içerler. Kadın çarşıdan geçemezdi, ayıplarlardı. Kendi cinsiyetimizle ilgili benzer cümleler kuruyoruz. Sadece cesaret farkımız var. Kız kardeşler olarak birbirimize çok ihtiyacımız var. Erkekler ne yazık ki değişmiyor. Kadın kadının kurdudur derler ya, dostu olmalıdır” şeklinde konuştu. Şule Sepin İçli, her kadının kendi hayatında büyük ya da küçük mücadele verdiğini ama başarının görünmediğini düşündüğünü belirtirken, Zeynep Yusuf ise, 6 sene önce Türkiye’ye geldiğini, 2 kızı olduğunu ve Türkçe öğrenerek, iş bulana kadar komşularının yanında kaldığını, kendi yaşadıklarını yaşayan göçmenlere dil öğrettiğini vurguladı.
BAŞKAN KILIÇ’TAN TEŞEKKÜR
Daha sonra kadınlar ayağa kalkarak hep birlikte fotoğraf çekti. Forumun kapanış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Öncelikle bu panelde yurtdışından ve Türkiye’nin değişik kentlerinden aramıza katılarak 2 gün boyunca bizlerle birlikte olan herkese teşekkür ediyorum. Dünya kadınlar günü, sevgililer günü, bu günler benim için anlamsız; keşke erkekler günü kutlansa da 365 gün kadınların olsa, değil mi? Bunları aşan bir toplum olacağız, inşallah. Ben bir alkış rica edeyim, özellikle Maltepe Belediyesi’nin çalışanlarına. Kadın ve Aile Müdürlüğümüze, diğer müdürlerime, kadın müdürlerime ve bu forumların en büyük mimarı artık Maltepe Belediyesi’nin bir parçası olan Özlem Hanım’a teşekkür ediyorum. Çok verimli, çok katılımcı, çok renkli, çok kaynaştırıcı bir 2 gün geçirdik. Ümit ederim yurtdışında aramıza gelen arkadaşlarımız burada yeni yeni dostluklar kurmuşlardır. Bu etkinliğin yeni dostlukların gelişebileceği, yeni dostluk köprülerinin kurulabileceği bir etkinlik olmasını, bütün kadın kardeşlerimizin erkek arkadaşlarımızla anlaşabileceği daha çağdaş, daha demokratik bir dünya özlemiyle diyorum, hepinize çok teşekkür ediyorum. Biz 2020 yılının duası barış diyoruz ve Kasım ayında Barış Senfonisi İstanbul’da gerçekleştirilecek. Sözlerimi Almanya eski Cumhurbaşkanı Johannes Rau’nun sözleriyle bitirmek istiyorum. İki tane zincir vardır. Bir tanesi kin, nefret ve savaş zinciri; bir diğer zincir de dostluk, sevgi ve barış zinciri. Bu zinciri kurun. Bu duygularla Maltepe’ye hoş geldiniz ve güle güle” dedi.
Yorum Yazın