Maltepe Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle “19 Mayıs Büyük Yolculuk” isimli programı yayımladı. Yayın, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın YouTube kanalından, Facebook ve Twitter hesaplarından gerçekleşti.
Maltepe Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma vapuru ile Samsun’a ulaşarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasının 101. Yılını “19 Mayıs Büyük Yolculuk” isimli yayınla andı. Gazeteci- belgesel yapımcısı Nebil Özgentürk’ün moderatörlüğünde gerçekleşen yayına katılan ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, 19 Mayıs ruhunu anlattı. 19 Mayıs’ın halk tarafından sahiplenildiğini belirten Livaneli, Atatürk’ün dogmalara karşı olduğunu, “Size hiçbir dogma bırakmıyorum. Bilimin ışığında siz karar vereceksiniz” dediğini anımsattı. Almanya’da yayımlanan bir derginin bu hafta tarihin en büyük devrimcileri diye kapakta resjmler koyduğunu, ortada en büyük yerin Atatürk’e verildiğine dikkat çeken Livaneli, bunun sahip çıkılması gereken bir onur olduğunu söyledi. İzmir’in alınmasından sonra Atatürk’ün “Artık savaş bitmiştir Türkiye’yi kalkındırma savaşı başladı.” demiştir sözüne değinen Livaneli, “Bugün korona salgını kontrol altına alınıyorsa, insanlarımız çok korkunç felaketlerle diğer ülkeler gibi karşılaşmıyorsa, bunda biraz da Atatürk ve arkadaşlarının açtığı yolun etkisi var. Anadolu hastalıktan kırılıyordu. Yazar Falih Rıfkı Atay, ‘Üsküdar’dan ötesi bizim için o yıllarda trahomdan, veremden, sıtmadan geçilmeyen bir ülkeydi.’ der. Hıfzısıhha, veremle, sıtmayla savaş dernekleri kuruldu. Bu kazanımdır. ABD’de Başkan adayı Sanders, bedava sağlık, eğitim hizmeti vereceğim diyor. Bunu fakir Cumhuriyet başardı.“ dedi. Hiçbir ülkenin kurucusuyla kavga etmediğini, kendi atasına düşmanlık eden bir milletin iflah olmayacağına dikkat çeken Livaneli, “Hiç kimse tarihiyle kavga etmesin. Hiçbir ülke kurucusuyla kavga etmez. Türkiye’de bir oyun oynanıyor. Atatürk, Osmanlı generali. Osmanlı’dan ayrı bir şey değildir. Dedem Osmanlı, ben Cumhuriyet vatandaşı doğmuşum. Yunanlı Venizelos, Atatürk’ü barış ödülüne layık gördü. Düşman denilen adam Mustafa Kemal’i çok öven bir mektup yazıyor. Bu dünyada rastlanmayan bir olaydır. Osmanlı Cumhuriyet ayrımını bırakalım. Tarihle dövüşmeyin. Hakaret etmekle bir yere varamayız. Kendi atasına düşmanlık eden bir millet iflah olmaz. Kuruluştaki şartlara bakacağız. Atatürk’ü sevmekten öte anlamak gerek.” diye konuştu.
BAŞKAN KILIÇ, DEDESİNİN ATATÜRK’E DESTEĞİNİ ANLATTI
Başkan Ali Kılıç, 19 Mayıs’ın kendisi için özellikle ayrı bir anlamı bulunduğunu ifade ederek, Dersim aşiret liderlerlerinden dedesinin Ulusal Bağımsızlık Mücadelesine ve Atatürk’e desteğini şöyle anlattı: “Atatürk, 1919’da Erzurum Kongresi’nden Sivas’a doğru yola çıkarken Erzincan’dan geçiyor. Munzur köprüsünden. O dönemlerde Elazığ Valisi Abdulah Paşa, Dersim aşiret liderlerini çağırıyor. ‘Mustafa Kemal gelmiş Erzurum’da bir şey karıştırıyor. Oradan Sivas’a geçecek o dereden. Siz yiğit adamlarsınız. Siz geçerken hal ve çaresine bakın. Eğer sağ getirirseniz şu kadar altın veririm. Ölü getirirseniz şu kadar altın diyor.’ Altınları veriyor. Aşiret liderleri bunu kendi aralarında konuşuyorlar. Munzur deresine girip pusuya yatıyorlar. Bunların içinde benim büyükbabam da var. Atatürk’ün yaveri, gözcüsü bir iki kilometre önden gidiyor. Görüyor Dersim aşiret liderlerini. Geri dönüyor Paşa’ya. ‘Paşam Dersimliler gelmiş. Munzur köprüsünü tutmuşlar. Ordan geçme şansımız olmayabilir isterseniz geri dönelim.’ diyor. Biraz durduktan sonra ‘Gidelim’diyor. ‘Geri dönüşü olmaz bu işin. Mutlaka görmemiz lazım onları. Geçeriz.’ diyor. Sohbet ediyorlar. ‘Niye geldiniz’ diyor buraya. Dedem ‘Paşam, sizi almaya geldik.’ diyor. ‘Peki ne yapacaksınız şimdi ’ diyor. ‘Abdulah Paşa bize şu kadar altın verdi. Bu altınları size vereceğiz. Üç dört kişi eşlik ederek Erzincan’a kadar güvenle götüreceğiz.’ diyor. Dersim aşiretlerinin Cumhuriyet’in kuruluşundaki bu çok önemli kararının çok iyi anlaşılması gerekiyor. Cumhuriyet’in yolu birazda Dersim’den geçiyor. Dedemin o projenin içinde olması çok özel. Tunceli’de doğmuş biri olarak İstanbul’da Maltepe’de, bu güzel şehirde insanlar teveccüh ettiler Belediye Başkanlığına seçildim. Adlarımız farklı ama soyadımız Türkiye.”
GENÇ YETENEK ALİ İNSAN’DAN ‘EY ÖZGÜRLÜK’ TÜRKÜSÜ
Özgentürk, yayına, Almanya'da 2018 yılında düzenlenen yarışmada Mozart ödülünü kazan genç yetenek Ali İnsan’ı konuk ederek Zülfü Livaneli’ye sürpriz yaptı. Ali İnsan, 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan yakılan bağımsızlık ateşinin yıldönümünde Zülfü Livaneli’nin “Ey Özgürlük” isimli eserini kemanıyla icra etti. İnsan, eseri Türkçe ve Almanca seslendirerek dünyaya Turkiye'nin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini duyurdu. İnsan’ın babası da bağlamasıyla eşlik etti. Ali İnsan, 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlığa giden yolun ilk adımını attığını anımsatarak “Bu kararlı, inançlı ve ilkeleri olan bir mücadelenin meşalesiydi Anadolu’ya taşıdığı. Dilinden düşürmediği gençleri o meşalenin sahiplerinden biriydi. O gençliğin dünü, bugünü ve geleceği olduğunu biliyordu. Gençlikle unutmayacaktık. Gençlikle geleceğe koşacaktık. Biz gençlere armağan etti. Bizlerde ilkelerini ve fikirlerini yaşatarak bu borcumuzu ödemeliyiz. Bayramımız kutlu olsun.” dedi. Dizeleri Nazım Hikmet’e, bestesi Zülfü Livaneli’ye ait “Mehmetçik Mehmet” isimli eseri Ferhat Livaneli ve orkestrası seslendirdi. Korona virüsü pandemisi nedeniyle müzisyenlerin evlerinden katıldığı klip çekiminde Kurtuluş Savaşı’nda cephede savaşan kahraman askerlerin görüntülerine yer verildi
Yorum Yazın