Ataşehir’de bulunan 30’u aşkın il derneği platformlaşma kabuğundan çıkarak kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atıyor.
Ataşehir'de bulunan 30'u aşkın il derneği platformlaşma kabuğundan çıkarak kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atıyor. 2017 Yılında Ataşehir'de bulunan il derneklerinin katılımıyla düzenlenen "Kardeş Kültürler Festivali" sonrasında çalışmalarını kısmi gerçekleştiren dernekler platformu, yeniden biraraya gelerek ortak hareket, birlikte kararlar alarak kurumsallaşma yolunda ilerlemeye devam ediyor.
Gazetecilik yanısıra danışmanlık faaliyetleri yürüten Himmet Kaya'nın öncülüğünde buluşan İl Dernekleri, çeşitli organizasyonlarda biraraya gelerek hem kaynaşma-dernekler arası işbirliği, deprem sonrasında dayanışma ağının güçlendirilmesi ve kurumsallaşma yolunda federasyonlaşma yolunda her ay bir il derneğinin ev sahipliğinde buluşmaya devam ediyorlar.
30 İl Başkan ve temsilcisi bu hafta Ataşehir Ağrılılar Derneği'nin ev sahipliğinde kahvaltılı organizasyonda biraraya geldiler.
Ataşehir İl Dernekleri Platformu federasyon olmak için ilk adımı attı. Himmet Kaya başkanlığında düzenlenen toplantı Ağrı Derneği’nde gerçekleşti. Ağrı Derneği Başkanı Fatih Evliyaoğlu’nun ve yönetim kadrosunun ev sahipliği yaptığı toplantıda açılış konuşmasını Evliyaoğlu gerçekleştirdi.
2017 yılından bugüne dek Ataşehir’de bulunan birçok il derneğinin bir araya gelmesiyle oluşan ATAİLDER Platformu bugün dernek başkanlarıyla federasyon olma yolunda ilerlemek için bir araya geldiler. Ağrı Derneği’nin ev sahibi olduğu kahvaltılı toplantıya tam kadro katılan dernekler; federasyon olmadaki gelecek planlarının istişarelerini gerçekleştirdiler. Saat 10.00’da başlayan toplantı yaklaşık üç saat sürdü. Toplantının açılış konuşmasını Ağrı Derneği Başkanı Fatih Evliyaoğlu gerçekleştirdi. Evliyaoğlu, dernek başkanlarına yoğun katılımlarından dolayı teşekkür ettiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Amacımız birlik beraberlik ve bütünlüğü oluşturmak. Bu birlik beraberlik ve bütünlüğü de farklı illerden çeşitli vesilelerle, büyük metropollere, İstanbul'a gelip yeni bir yaşam, yeni bir hayat kuran yörelerin kültürlerini, gelenek göreneklerini burada yaşatmak, gelecek nesillere iyi bir zemin hazırlamak, onlara aktarmak amaçlı kurulan STK'larımızın daha iyi ve büyük çalışmalara katkı sağlaması, daha profesyonel, bir şekilde yayılması amacıyla çaba sarf ediyoruz. Bunun çaba için katkı sunan, mücadele gösteren herkese çok teşekkür ediyorum.”
Başkan Evliyaoğlu’nun ardından söz alan Platform Başkanı Himmet Kaya, Ağrı Derneği’nin ev sahipliğinden dolayı Dernek Başkanı Fatih Evliyaoğlu’na, Kadın Kolu Başkanı Hatun Yıldız’a ve dernek yönetimine teşekkür etti. Kaya, toplantıların derneklerde daha samimi ortam sağladığını ifade ettiği konuşmasını “Misafirperverliklerimizi birbirimize sunmak adına çok önemli bir görev olduğunu düşünüyorum.” diye sürdürdü.
ATAŞEHİR BELEDİYESİ’NİN DESTEĞİYLE İNTERNET SİTESİ KURULUYOR
Himmet Kaya Ataşehir’de bulunan il derneklerinin bir yere ihtiyaçları olduğunu belirttiği konuşmasında federasyon olurken ilk maddelerinin dernekler üzerinden bu ekonomik ve manevi yükü almak olduğunu açıkladı. Kaya aynı zamanda ilçedeki derneklerin aracılığıyla olası deprem, sağlık hizmetleri, kampanyalar, çeşitlik festival veya etkinliklerin yanı sıra istihdam sağlayacak bir internet sitesinin de Ataşehir Belediyesi tarafından yapılmaya başlandığının da müjdesini verdi. Bir önceki toplantıda Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’den talep edilen internet sitesi için harekete geçen platform, en geç sonbaharda federasyon olmanın koşullarını toplantıda detaylandırdılar.
Kaya, derneklerin Ataşehir’in demografik yapısını oluşturan kültürlerin birleştirdiği tek nokta olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Kendi platformumuzun kendi yerinde bütün il dernek yöneticilerini, kadın kollarını, gençlik kollarını ağırlayıp, projelerimizi yapacağımız günlerimiz yakındır.” dedi.
“Ataşehir'in siyaset üstü yapısını geliştireceğiz”
Geçtiğimiz günlerde “Dernekler Kendine Gelecek” başlıklı yazısıyla tartışmalara yol açan Gazeteci Himmet Kaya toplantıda yazısı üzerine de konuştu. Kaya: “Geçenlerde bir yazı yazdım. Bazıları yanlış anladı. Acaba bir eleştiri mi var? Değil arkadaşlar şimdi kabul etmemiz lazım. Ataşehir'de olduğu gibi birçok yerde il dernekleri biraz zayıf kalıyor. Çünkü alt dernekler daha aktif akraba ilişkilerinden kaynaklı. Daha aktif oldukları için il derneklerine zaman zaman ihtimam göstermiyorlar. Biz bunu Ataşehir'de aşacağız. Nasıl aşacağız? Çok aktif olarak, çok proje üreterek… Bütün hemşehrilerimizin ihtiyaçlarını giderecek, sadece ekonomik anlamında söylemiyorum; eğitim anlamında vs. her anlamda yapacağımız projelerle o alttaki ilçe dernekleri, köy derneklerini kendi bünyemize katarak, Ataşehir'in siyaset üstü yapısını geliştireceğiz. “ dedi.
“Sivil toplum birlikteliği altını doldurmadığı sürece onun adına çanta dernek deniyor veya tabela derneği. Yahut da birilerinin çıkarı için kurulan yapı”
Kaya çarpıcı açıklamalara yer verdiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
*Federasyonlaşma yoluna nasıl gidebiliriz? Bu sorunun cevabını bugün vereceğiz. Toplantımız başkanlar nezdinde. Çünkü başkanlarımızın hepsi yönetim onayıyla buraya geldiler. Yapacağımız çalışmalarda bütün başkanlarımızın buradaki alınan kararları ortaklaştırıp metin halinde altına imza atacağımız bir toplantı daha olacak.
*Federasyonlaşma diğer oluşumlardan da bizi ayıracak. Dernekle bağlantısı olmayan, önüne gelenin bir dernek açtığı, sonrasında bu dernekçiliğin başka amaçla kullanıldığını da biliyorsunuz. Neredeyse yedi yüz dernek var.
*STK ne demek? Sivil toplum birlikteliği demek. Sivil toplum birlikteliği altını doldurmadığı sürece onun adına çanta dernek deniyor veya tabela derneği. Yahut da birilerinin çıkarı için kurulan yapı…
*Ama ben şunu da burada belirtmek isterim: İçimizden bir üyemiz, bir eylem yaptığı zaman ‘haydi yürüyelim’ dediği zaman beş yüz kişi, bin kişi rahatlıkla toplayacak. Herkes bir kitlenin başkanı burada hiçbirisi burada siyasi değil. Yine de siyasete girecek kim olursa olsun, buradaki otuz il derneğinin arkasında duracağız, hangi siyasi parti olursa olsun, arkasında duracağız hepimiz. Çünkü siyaset hayatın bir gerçeği. Ama biz şu anda burada sadece hemşehri odaklı il derneklerini temsil ettiğimiz için siyaset üstü olduğumuzu söylüyoruz.”
Kaya aynı zamanda konuşmasında Ataşehir basınına da yer verdi. Platform Başkanı Gazeteci Himmet Kaya siyasetçiler tarafından görmezden gelinen basın emekçileri üzerinden siyasileri eleştirdi. Sivil toplum kuruluşlarının yalnızca basın aracılığıyla seslerini duyurabileceğini vurguladığı konuşmasını Kaya şöyle noktaladı: “ Basın emektir, basının olduğu yerde adalet ve demokrasi vardır. Bizler birlikte güçleneceğiz. Her zaman dediğimiz gibi sloganımız neydi? El ele hep güzele.”
Toplantı, konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti. Toplantı sonunda federasyon onay imzaları için Temmuz ayında resmi karar alınacağını açıklandı.
Yorum Yazın