© Belediyeden Haber - 2017

RAKAMLARIN DİLİNDEN ÇEKMEKÖY

Çekmeköy Belediyesi yaptığı çalışmayla 2010- 2017 yılları arasında Çekmeköy’ü rakamlarla anlattı. Yapılan bu akademik çalışmayla vatandaşların ve diğer kurumların faydalanabileceği bir kaynak oluşturuldu.

Çekmeköy Belediyesi geçtiğimiz dönemlerde Çekmeköy’ün coğrafi yapısı ve tarihine yönelik yaptığı akademik çalışmalara bir yenisini daha ekledi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Murat Şeker’in hazırladığı rakamlarla Çekmeköy’ü anlatan “ Sayılarla Çekmeköy 2016 ” kitabı, Çekmeköy’ü diğer İstanbul ilçeleri ve ülke geneli ile karşılaştırarak kıyaslamalarda bulunuyor. Çekmeköy ilçesinin nüfus, eğitim, sağlık, altyapı, sosyal yaşam, ekonomik yapı, demografik yapısı gibi alanlarda mevcut durumunu analiz etmek,  2010 - 2017 yılları arasında ilçede meydana gelen değişikliklerin takibini yapmak amacıyla hazırlanan bu kitapla, diğer kurumlar ve vatandaşların faydalanabileceği bir kaynak oluşturuldu. Vatandaşlar ve kurumlar kitaba www.cekmekoy.bel.tr adresinden ve belediye hizmet binasından ulaşabilecekler.

Kitabın oluşturulma aşamasında emeği geçen mesai arkadaşlarıma özverili çalışmaları için  teşekkür ediyorum diyen Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz “  Sayılarla Çekmeköy 2016 adlı bu çalışma, ilki 2010 yılında yayınlanan Sayılarla Çekmeköy dizisine eklenen güncellenmiş ve genişletilmiş bir eserdir. Kentsel ve kamusal hizmet alanını kapsayan ve gerek merkezi yönetim gerekse yerel yönetimi ilgilendiren başlıklarda karşılaştırılabilir bir veri setinin oluşmasını amaçlayan bu çalışmada, en güncel veriler kamuoyu ile paylaşılmıştır. Eserde sadece belediye çalışmaları dikkate alınmamış olup, öncelikle Çekmeköy ilçesinin İstanbul’daki diğer ilçelere göre kıyaslandığı tablolara ve grafiklere yer verilmiştir. Öte yandan Çekmeköy’de mahalle düzeyinde veriler derlenerek karşılaştırılabilir istatistikler ortaya konulmuştur. Aynı zamanda bazı verilerde geçmiş dönemlere atıfta bulunularak, Çekmeköy’ün gelişimine ve hızla değişen yapısına değinilmiştir. Demografik yapıdan eğitime, sağlıktan sosyal yaşama, ekonomik ortamdan altyapı ve ulaşıma olmak üzere daha bir çok alanda güncel veri setleriyle oluşturulan bu çalışma akademik ilkeler doğrultusunda hazırlanmıştır. Bu eserle, stratejik ve şeffaf yönetimin bir parçası olan açık veriye erişim ilkesini benimsemiş olan Çekmeköy Belediyesi, bir kez daha verinin kent yönetimindeki öneminin altını çizmektedir,” dedi.

Kitabın hazırlayıcısı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Murat Şeker “ Çekmeköy Belediyesi, veriye ve verinin paylaşımına önem veren bir yönetim anlayışıyla 2010 yılında “Sayılarla Çekmeköy” ve “Çekmeköy’ün Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Kentsel Yaşam Kalitesi” eserlerini yayın hayatına geçirdi. Bu sefer önceki eserlerden biraz daha detaya inerek; Çekmeköy’ün İstanbul’daki diğer ilçelere göre durumu ortaya konulduktan sonra mahalle düzeyinde göstergelere yer veriliyor. Öte yandan Çekmeköy Belediyesi’nin hizmet alanlarına ilişkin istatistiklerde genel olarak son beş yıldaki gelişimi ortaya koyuyor.  Çalışmanın ilk bölümü “Sayılarla Çekmeköy ve İstanbul” başlığını taşımakta olup, İstanbul’daki 39 ilçenin farklı başlıklardaki göstergelerini içeriyor. İkinci bölümde ise “Sayılarla Çekmeköy Mahalleleri” başlığında bir önceki bölümdeki kategoriler baz alınarak bu sefer Çekmeköy’ün mahalleleri analiz ediliyorÇalışmanın son bölümünü oluşturan “Sayılarla Çekmeköy Belediyesi” başlığı ise Çekmeköy Belediyesi’nin hizmet alanlarına ilişkin istatistikleri kapsıyor,” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER