© Belediyeden Haber - 2017

'İLAH' KELİMESİNİN BÜYÜK ANLAMI

İlahiyatçı-Yazar Mahmut Toptaş, Kur’an-ı Kerim’de çokça geçen "İlah" kelimesinin anlamını açıklayarak, "İlah, Allah’tan başka yaratan, yaşatan ve yöneten yoktur demektir. Ebu Leheb ve Ebu Cehil bu kelimeyi duyduğunda çıldırmıştır" dedi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Kur’an Sohbetleri", Ashab-ı Kiram Camii’nde gerçekleşti. Ayetlerin ve surelerin bilinçli bir şekilde anlayarak okunmasını amaçlayan programda İlahiyatçı-Yazar Mahmut Toptaş, Ayet-el Kürsi olarak bilinen Bakara Suresi’nin 255. ayetini inceledi ve “İlah” kelimesinin anlamını açıkladı.

 

'İLAH' KELİMESİ, EBU LEHEB VE EBU CEHİL'İ ÇILDIRTTI

 

Ayet-el Kürsi’nin, ‘O Allah’tır. O'ndan başka ilah yoktur’ cümlesiyle başladığını hatırlatan Toptaş, "İlah" kelimesinin anlamını şu ifadelerle açıkladı:

“La ilahe illallah, ayetlerde geçen bir cümledir. Sevgili Peygamberimizin de Mekkeli müşriklere ilk duyurduğu tebliğ bu cümledir. Allah, Peygamber Efendimize tebliğ etme görevi verdiğinde, Peygamber Efendimiz tüm akrabalarını evine davet etmiş ve bir yemek vermiştir. Yemekten sonra da onlara ’La ilahe illallah deyin ve kurtulun’ der. Bu kelimeyi Ebu Cehil duyduğunda çıldırmıştır. Ebu Cehil, ‘Sen bizim saltanatımızı mı devireceksin, atalarımızın saltanatını mı yok edeceksin?’ der. İlah kelimesinden anladığı şey şuydu; ‘Allah beni Peygamber olarak gönderdi, siz de sizin gibi insanların koyduğu kanunlara değil, sizi yaratan Allah’a itaat edin. 'İlah' kelimesi Allah’tan başka yaratan, yaşatan ve yöneten yoktur, demektir. İlah kelimesinin içerisinde Ebu Cehil’in anladığı tüm bu anlamlar vardır. Bunu Ebu Cehil, Ebu Leheb ve Ebu Süfyan anlıyor ve Peygamber Efendimize karşı harekete geçiyorlar. Hatta O'na ‘Bizans’ın, Roma’nın, Hindistan’ın ilahlarını bir tek ilah mı yapacaksın?’ diyorlar ama Peygamber Efendimiz bunu başarıyor, şimdi dünyada milyonlarca Müslüman var. Sevgili Peygamberimizin ümmeti bir gün gelmiş ve Bizans’ın başkenti İstanbul’u fethetmiştir” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER