© Belediyeden Haber - 2017

Haliç’in temizliği için yeni proje

Habertürk TV’den Uzay Kesmen ve Mehmet Demirkaya’nın haberine göre İSKİ, Haliç’in dibinde biriken çamuru temizlemek için ihaleye çıkıyor

Dere ve yağmur sularının getirdiği çamurun tehditi altında olan Haliç, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından açılacak olan ihaleyle bir kez daha temizlenecek.

Çıkarılan çamur, Silahtarağa’da kurulacak olan tesiste bertaraf edilecek. Tesiste 270 bin 400 ton çamur, tarama gemileri vasıtasıyla karaya nakledilecek.

ALTIN BOYNUZ’UN SU KALİTESİ ARTACAK

Proje, Altın Boynuz olarak da bilinen Haliç’in su kalitesini artıracak. Haliç’ten taranarak çıkarılacak çamur önce Silahtarağa’da kurulacak tesiste susuzlaştırılacak.

Ardından, bertaraf edilmek üzere taşınacak. Bu sayede dip derinliği artacak olan Haliç’te su sirkülasyonu hızlanacak ve su kalitesi artacak.

HER YIL 50 BİN METREKÜP ÇAMUR TEMİZLENİYOR

Bir dönem, çevreye yaydığı pis koku nedeniyle yanına bile yaklaşılamayan Haliç, 1997 yılından bu yana aralıksız olarak temizleniyor. Haliç’ten her yıl 50 bin metreküp çamur çıkarılıyor.

İLK OLARAK ERDOĞAN’IN BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE BAŞLAMIŞTI

Temizlik çalışmaları ilk olarak 1997 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde “İstanbul Çevre Koruma Projesi” adıyla başlamıştı.

Haliç’ten çıkarılan çamur borularla Alibeyköy’deki eski bir taş ocağına pompalanmıştı.

Temizlik çalışmalarının ardından içinde balıkların yüzdüğü günlerine kavuşan Haliç’te kirlilik sebebiyle duran deniz taşımacılığı da yeniden başlamıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER