Gönül sultanlarının ağırlandığı Tekke: Kaşgari Dergahı
AVRUPA YAKASIGeçtiğimiz günlerde tadilatı tamamlanan Kaşgari Murtaza Efendi Camii'nde, Gönül Sultanlarının Ağırlandığı Tekke Kaşgari Dergahı adlı kitabın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim üyesi olan Dr. Nuran Çetin'in kaleme aldığı ''Gönül Sultanlarının Ağırlandığı Tekke Kaşgari Dergahı'' adlı kitabın tanıtım toplantısına, Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, Dr. Nuran Çetin, İstanbul İl Türbeler ve Müzeler Müdürü Ekrem Aytar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, Kaşgari Murtaza Efendi Dernek Başkanı Ömer Erdoğan, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
Eyüpsultan Belediyesinin katkıları ile hazırlanan kitabın tanıtım toplantısı, Kaşgari Murtaza Efendi Camii avlusunda yapıldı.
Kokteyl ile başlayan programda Dr. Nuran Çetin Eyüpsultan Belediyesi'nin kitabın baskı aşamalarında verdiği destekten dolayı teşekkür ederek kitabın ne zorluklarla kaleme alındığı ve içeriği hakkında toplantıya gelen katılımcılara bilgiler verdi.
Kaşgari Dergahı'nın önemine de vurgu yapan Nuran Çetin, sözlerine şöyle devam etti:
"Bize bu günleri gösteren Rabbime sonsuz hamd ediyorum. Ve yine aynı şekilde bizim bu eserimizi iki kapak arasına alıp yayınlanmasına öncülük eden saygıdeğer Eyüpsultan Belediye Başkanımız Remzi Aydın'a, Eyüpsultan Belediyesi çalışanlarına teşekkür ediyorum.
Rabbim her birinizden razı osun. Ve yine herbirinize bu soğuk günde katılımınızdan dolayı siz değerli misafirlerimize tek tek teşekkür ediyorum."
Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Çok bereketli bir gün yaşıyoruz. Hocamızın tezini kitaplaştırdığımız bu eser bir çok gönüllülere bir çok araştırmacıların gönüllerine girerek onları ilimle, hikmetle, irfanla karşılayacaktır. Bu günün bir başka bereketi ise hocamızın doğduğu büyüdüğü yerler hakkında bir ilim eseri ortaya koymuş olmasıdır.
Bir başka bereket ise Eyüpsultan'ın hemen hemen bütün mahallelerinde bir hatırası olan bir fakirin bir Belediye Başkanı olarak yıllar sonra bu kitabın bastırılmasına aracılık etmesidir. Bu toprakların çocukları topraklarına ve medeniyetlerine sahip çıkıyorlar.
Elhamdülillah bu toprakların Nihan'ları vefa gösteriyorlar, medeniyetlerine, inançlarına, kültürlerine dolayısı ile geleceklerine sahip çıkıyorlar. Başta hocamız olmak üzere belediyede çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
KAŞGARİ TEKKESİ
İbadete açılan caminin avlusunda Abdullah Kaşgari Hz.'lerinin, Ubeydullah Kaşgari Hz'lerinin ve Osmanlı Sultanı 3. Selim'in hocası İsa Geylani Hz.'lerinin türbeleri bulunuyor.
Ayrıca Kaşgari Murtaza Efendi Hz.'lerinin ve Osmanlı Devleti zamanında Hacca giden kervanları koruyan Surre Alaylarının komutanı olan Ahmet Bican Paşa'nın da kabirleri bulunuyor.
“Gönül Sultanlarının Ağırlandığı Tekke: Kâşgarî Dergâhı”, bir anlamda Eyüpsultan huzuruna kaynaklık eden manevi iklime tutulan bir ışıktır.
Haliç sırtlarında yer alan Kaşgari Tekkesi; “Kırk beş yıl şehirden şehre, iklimden iklime Hak ehlini talep ile dolaştım. Bunları söylemekten maksadım övünmek değildir. Hak talipleri bilsinler ki maksada kolay ulaşılmıyor. Bu yolda mertçe yürümek gerek.” diyen ve bu kutlu yolculuğunu EyüpSultan'da nihayetlendiren Abdullah Nidai Kaşgari Hazretlerinin ilmi, irfani dini ve içtimai hizmetlerinin merkez noktasıdır.
Eyyüpsultan Tekkeleri arasında ayrıcalıklı ve ehemniyetli bir yere sahip olan Kaşgari Tekkesi, Osmanlı Devlet ricalinin de ilgilendiği ve önem atfettiği bir kurum olmuştur. Tekke, Abdülhakim Arvasi, Hüseyin İlmi Işık, Necip Fazıl Kısakürek gibi tefekkür dünyamızı aydınlatan nice ismin düşünce dünyasının şekillenmesi ve hayata yansımasında da etkili olmuştur.
Kâşgarî Dergâhı, pek çok sahâda önemli gelişmelerin yaşandığı 18. yüzyılda kurulmuştur. İki asrı aşkın bir geçmişe sahip olması ile tarihî değeri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra söz konusu tekke, İstanbul’da Nakşibendîliğin yayılmasında etkili o lan tarîkat merkezlerinden biridir.
Ayrıca ilk şeyhinin Doğu Türkistan kökenli olması hasebiyle Orta Asya’ya âid Türk kültür ve geleneklerinin yaşatılmış olması bakımından da ayrı bir ehemmiyet arz etmektedir. Bu çalışma ile Osmanlı Dönemi Türk toplumunun mânevî yapısının iyi tahlil edilebilmesi amaçlanmıştır.
Bu anlamda tarihte önemli işlevler üstlenen müesseselerden biri olan Kâşgarî Dergâhı, günümüze intikâl eden ve tespit edebilen bilgi, belgeler ışığında tanınmaya çalışılacaktır.
YAZAR DR. NURAN ÇETİN KİMDİR?
Çankırı-Ilgaz doğumludur. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2000 yılında Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun oldu.
2004 yılında “Eyüp-Kâşgarî Dergâhı ve Kültür Tarihindeki Yeri” adlı teziyle Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansını, 2012 yılında “Eyüp Tekkeleri” adlı çalışmasıyla Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı.
Ayrıca İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Yerel Yönetimler ile Anadolu Üniversitesi’nin İşletme ve Kamu Yönetimi bölümlerinden de mezun oldu. 2005-2010 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nde çalıştı.
Ardından Hakkâri Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Eyüp Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde meslek dersleri öğretmeni olarak görev yaptı.
2013-2018 yılları arasında Amasya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde Tasavvuf Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi oldu. Hâlen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir.
İlginizi Çekebilir