© Belediyeden Haber - 2017

Engelli Ailelerine Işık Tutan Tavsiyeler

Çamlık Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen seminerde zihinsel engelli çocuğu olan annelere seslenen Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca: “Bütün sorunu tek başınıza yüklenip kendinizi tüketmeyin. Bir çözüm bulamıyor olmanız, çözüm olmadığı anlamına gelmez. ” diyerek önemli mesajlar verdi.

Pendik Belediyesi, engelliler ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştırmak üzere Çamlık Engelsiz Yaşam Merkezi’nde sağlık seminerleri  başlattı. “Zihinsel Engelli Bireylerle İletişim Önerileri” konulu seminerde konuşan Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, önce beynin yapısını ve işleyişini anlatarak dinleyicileri bilgilendirdi. Zihinsel engelli bireylerde üst beynin fiziksel olarak var olduğunu ancak işlevini yerine getiremediğini, alt beyinle hareket ettiklerini belirten Dr. Orhan Karaca: “Bu yüzden neyi, nasıl yapacağını bilemez. İçinden nasıl geliyorsa öyle davranır. Motor becerileri de genelde zayıftır. İletişim kurabilmek için onların düzeyine inmek, sabırla deneyimletmek, alıştırarak korkularını azaltmak gerekir.” dedi.

"Kendinizi feda etmeden önce düşünün"

Aile içinde zihinsel engelli bireyin tüm sorumluluğunu genelde tek kişinin yüklendiğini vurgulayan Karaca: “O da ne yapacağını bilemeden çaresizce kendisini tüketir. Bu konuyu sadece sizin sahiplenmeniz, belki de sizin kişilik yapınızdan kaynaklanıyordur. Önce kendinizi tanıyın.” tavsiyesinde bulundu.

Karaca, konuyla ilgili diğer önerileri de şöyle sıraladı:

-Durumla barışın ve kabullenin.

-Sosyal yaşantınızı kısıtlamayın. Bakacak kişi bulmakta zorlandığınız için bu kolay olmayacaktır; ancak farklı formüller bulmaya çalışın.

-Çocuk eksenli yaşam, kendinizi feda atmek, aşırı sorumluluk almak yerine alternatif çözüm yolları arayın. Aklınıza gelmemesi bir çözüm olmadığı anlamına gelmez. Bazen danıştığınız uzman bile yeterli olmayabilir. Dünyadaki örnekleri araştırın, insanların bu sorunlarla nasıl baş ettiğini inceleyin.

-Çocuğunuzun durumuyla ilgili kendinizi veya başkalarını suçlamayın, geçmişi geçmişte bırakın.

-Bir yere gittiğinizde acıyan bakışlarla karşılaşıyor ve bundan rahatsız oluyorsanız, duygularınızı içinizde tutmayın. Önce bir kağıda yazın, daha sonra iki veya üç cümleyi seçip bunu dile getirin.

-Öfkeyle hareket edip şiddet uygulamayın.

-Bilimsel gerçekleri öğrenin, hedeflerİ iyi belirleyin. Zihinsel performans gerektirmeyen, daha belli olan akışların izlendiği etkinlikler, örneğin el sanatlarıyla uğraşması onun gelişimine katkı sağlar.

-Tedavi için gerekenleri yapın. İlaç kullanması gerekiyorsa verin. Ancak kullanmayı reddediyorsa, uzmana danışarak ilaç içtiğini anlamayacağı türde olanlarından kullanabilirsiniz.

-Tek komut, tek mesaj verin. Küçük bir çocuğa söyler gibi istekte bulunun. Sabırla bunu tekrarlayarak pekiştirecek bir eylem yaptırın.

-Bunları yaparken de eşinize destek olun, onu anlamaya çalışın.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER