Çekmeköy’deki yapı stoklarının durumlarına göre incelemeler yapıp, 2002 yılı öncesinde yapım ruhsatı almış binaların yerinde geri dönüşüm sağlamak için çalışmalar başladı. Bu doğrultuda da 1/1000 Ölçekli Çekmeköy Uygulama İmar Planı Notunun kapsadığı mahallerde (Mehmet Akif, Mimar Sinan, Çamlık, Merkez, Hamidiye) yer alan 2002 yılı öncesi yapım ruhsatı almış yapılarda vatandaşların hak kaybı yaşamadan yeni, mutlu ve güvenli evlerini inşa edebilmeleri için bilgilendirme ve koordinasyon toplantılarına hız verildi.
Toplam 33 sitede 767 binada 7345 dairede ikamet eden yaklaşık 22 bin vatandaşı doğrudan bilgilendirmeyi amaçlayan toplantılara; İmardan Sorumlu Teknik Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yazıcı, İmar ve Şehircilik Müdürü Fatih Yazıcı, Yapı Kontrol Müdürü Muhammet Şamil Taşçı ve kentsel dönüşümden sorumlu ilgili teknik personeller katılıyor.
Neden 2002 yılı öncesi?
2002 yılı öncesi yapılan yapılar eski deprem yönetmeliklerine göre inşa edilmiş binalardır. Bu binalarda kullanılan beton tipi, demir miktarı o dönemin şartlarına uygun olarak yapılsa da bugünkü deprem yönetmeliklerine uygun olmadıkları bilinmektedir. Bu durum 2002 yılı öncesi yapılmış binaların tamamının riskli olduğu anlamına gelmez. Bu sebeple, sitenizde veya binanızda sizlere yapacağımız bilgilendirmenin ardından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar aracılığı ile binanızın testlerini yaptırabilirsiniz.
Hangi imar planı ve plan notuyla bu çalışmaları yapılıyor?
Geçtiğimiz yıl plan proje ve imar müdürlüğümüzün yoğun mesai harcayarak şekillendirdiği yeni imar planları; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çekmeköy Belediye Meclisimizden oy çokluğu ile geçti. Ekiplerimizin hazırladığı 1/1000 Ölçekli Çekmeköy Uygulama İmar Planı Notu sayesinde hemşehrilerimiz hiçbir hak kaybı yaşamadan yerinde dönüşüm modeliyle yeni evlerine kavuşabilecekler.
Yeni imar plan notu hangi mahalleleri kapsıyor?
İlçemizdeki eski Çekmeköy olarak bilinen; Merkez, Mehmet Akif, Mimar Sinan, Hamidiye ve Çamlık Mahallelerini kapsıyor. İlçemizin diğer mahallelerindeki yapı stokları bu bölgelerimize göre hem yeni, hem de mevcut imar planlarıyla kentsel dönüşüme uygundur. Bu mahallelerimizde ikamet eden hemşehrilerimiz de test yapan kurum ve kuruluşlarla irtibata geçip yeni veya eski fark etmeksizin binaları ile ilgili gerekli testleri yaptırabilmektedir.
Belediye ne yapacak?
Mevcut planlarda inşaat alanı azalan yapıların imar kaybı olmadan yenilenebilmesi, 6306 sayılı kanun kapsamındaki iş ve işlemlerinin yürütülmesi konusunda 7/24 hemşehrilerimizin yanında olacağız. Bunun yanı sıra 2002 yılı öncesi yapı denetimsiz yapı ruhsatı almış tüm sitelerde bilgilendirme toplantıları yapıp, binalarında ilgili testlerin yapılabilmesi için hemşehrilerimizin yetkili kurum ve kuruluşlarla irtibat kurması konusunda koordinasyon sağlayacağız.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.